Bolag med lägre börsvärde har enklare att växa

Företag med lägre börsvärde har större potential att växa fortare. Detta är något som är viktigt att ta hänsyn till när man studerar sina cases. Om ett bolag har ett börsvärde på 1000 msek (1 miljard) så är det enklare för det bolaget att gå till 2-3 miljarder än att ett bolag som är värt 10 miljarder går till 30 miljarder i värde. Vad som egentligen är intressant är hur många % bolaget kan klara av att växa. Det är i högsta grad vad som kommer styra din potentiella avkastning. Jag gillar bolag som har relativt lågt börsvärde och med stor kassa. Aspire Global till exempel har ett börsvärde på 1400 msek och en kassa på 421 msek (151+275). Detta motsvara lite drygt 33% av börsvärdet. Om denna kassa omvandlas till årlig vinst, antingen genom förvärv eller investering i nya vertikaler så fås en betydligt stor ökning på vinsten.

Eftersom värdet är runt 33% av aktierna så skulle teoretiskt börsvärdet (och då aktiekursen) öka med över 33% vid ett större uppköp. Denna ökning är betydligt större än om bolaget hade haft en kassa % av börsvärdet på säg 5-10%. Det kan också bli en snabbare snöbollseffekt om vinsttillväxten ökar i mindre företag än större. Går det riktigt bra så kommer vinsterna öka betydligt fortare och då multipeln bolaget värderas till gå ner fortare. Oftast skapar detta lägen med högre avkastning än om man hade ägt ett liknande större bolag. Det kan däremot ta längre tid för marknaden att reagera då omsättningen och intresset för sådana aktier kan dala. Har man dock tålamod och tänker rationellt så blir man belönad tillslut. Att ledningen också är kapabel till att skapa högre aktieägarvärde genom att utnyttja sådana finansiella lägen är också viktigt.

Många bolag hade till exempel valt att dela ut mer pengar i ett sådant läge. Man vad jag vill se är investeringar som kan skapa betydligt högre ROIC (Return on invested capital) än en traditionell direktavkastning på cirka 3-6%.

 

Bildresultat för growth

Kommentera

Stäng meny